In unele duminici, pe la nunti,
Suntem olteni pe viata si pe moarte
Suntem olteni, adica suntem munti.
Un rost ne-a dat maicuta noastra, dulcea,
Sa fim, dintre romani, cei mai fierbinti,
Din Dolj si pana-n Olt si pana-n Valcea
Si pana-n Gorj si pana-n Mehedinti!
Oltenia, Eterna Terra-Nova
Un cantec are astazi si-n priviri
Hai Universitatea! Hai Craiova!
Tu, Campioana unei mari iubiri!
La Tricolorul romanesc se-nchina
Si-i face juramant prin lupta, azi,
Oltenia, provincia latina,
A lui Mihai, al nostru, cel viteaz.
Oltenia pandura a lui Tudor
Si-a lui Arghezi si-a atator dusi
Oltenia celui mai mare sculptor
Al omenirii, Constantin Brancusi.
Oltenia, Eterna Terra-Nova
Un cantec are astazi si-n priviri
Hai Universitatea! Hai Craiova!
Tu, Campioana unei mari iubiri!
Salut fratern, Moldova, Bucovina,
Salut fratern, Ardeal, si tu, Banat,
Salut fratern, Muntenie vecina,
Si Maramures, neam ne-ngenunchiat.
Priviti aceasta sacra frumusete:
Oltenia pamant de oameni buni
Si pumn pedepsitor cu cinci judete,
Caus al palmei vechilor taciuni.
Oltenia, Eterna Terra-Nova
Un cantec are astazi si-n priviri
Hai Universitatea! Hai Craiova!
Tu, Campioana unei mari iubiri!
Olteni suntem in matca noastra
Olteni am fost si-asa vom fi
Iar Flamura ros, galbena, albastra
Se oglindeste bine si in Jii.
Tot ce avem, noi am facut cu truda
Si n-am trait din mila si pomeni;
Spre binele acestei tari asuda
Si semetia noastra de olteni.
Oltenia, Eterna Terra-Nova
Un cantec are astazi si-n priviri
Hai Universitatea! Hai Craiova!
Tu, Campioana unei mari iubirï!
Universitatea Craiova este una dintre cele mai cunoscute si iubite echipe de fotbal ale Romaniei din afara capitaliei. Infiintarea echipei a avut loc in anul 1948 si pe atunci s-a numit Clubul Sportiv Universitar Craiova sau CSU Craiova si facea parte din Asociatia Nationala a Studentilor din Romania – ANSR. Aceasta denumire a fost valabila doar doi ani, din 1950 numindu-se Stiinta Craiova, un nume care a ramas in inima multora pana in ziua de astazi. Numele pe care il are echipa astazi, Universitatea Craiova dateaza din anul 1966.
In palmaresul ei, echipa se mandreste ca fiind prima echipa din tara noastra care a ajuns intr-o semifinala a Cupelor Europene in sezonul fotbalistic 1982 – 1983, la fel, prima echipa romaneasca ce a reusit sa ajunga in sferturile de finala ale Cupei Campionilor Europeni in 1981 – 1982 si tot prima echipa din Romania care a reusit sa elimine in cupele europene formatii din Germania si Anglia ( Kaiserslautern si Leeds United ).
Adrian Paunescu i-a gasit un nume pe masura acestei echipe atat de populara; "Campioana unei mari iubiri”, dar cu toata iubirea purtata de suporteri, dupa 41 de ani in care a evoluat in prima divizie a fotbalului romanesc a retrogradat pentru un an de zile in divizia a doua.
In anul 1966 se construieste Stadionul Central care devine stadionul Universitatii Craiova, iar dupa moartea unuia dintre cei mai iubiti jucatori din Banie - Ion Oblemenco, constructia ia numele lui. Stadionul are la data actuala o capacitate de 29.000 de locuri.
In anul 2011, din cauza anumitor probleme, FRF dezafiliaza clubul si astfel pentru sezonul 2011 – 2012, echipa nu poate participa la nicio competitie.
Cu toate ca de-a lungul timpului echipa a purta diferite culor pe tricou, portacaliu, negru sau bleu, culorile pe care le cunoaste toata lumea ca fiind reprezentative pentru echipa sunt alb-albastru. Echipamentul echipei este furnizat de celebra firma "Adidas”.
Stema echipei are ca semn distinctiv in centrul ei un leu care priveste spre inainte si tine sub piciorul lui stang o minge de fotbal. Leul de pe stema este incadrat de 5 litere U aconcentrice care reprezinta atat cele 5 sectii ale clubului Universitatea Craiova ( fotbal, volei, handbal, atletism si tenis de masa), precum si cele 5 continente pe care au jucat fotbalistii din Banie.
Echipa de fotbal a Universitatii Craiova se mandreste cu 45 de ani de participare pe prima scena a fotbalului din Romania din care 41 au fost neintrerupti si cu un binemeritat loc 4 din toate timpurile in Divizia A.
In Liga I a ocupat de 4 ori locul intai (1974, 1980, 1981, 1991), de 5 ori locul al doilea ( 1973, 1982, 1983, 1994, 1995 ) si de 7 ori locul al treilea (1967, 1975, 1977, 1984, 1986, 1990, 1993)
In Liga a –II-a a ocupat de doua ori locul intai ( 1964, 2006 ) si o data locul al doilea ( 1961 )
In Liga a III-a a ocupat o data locul intai in 1958.
In Cupa Romaniei a fost de 6 ori castigatoarea acestui trofeu si de inca 5 ori a ajuns in finala competitiei.
In cupele europene s-a calificat in 1981 in sferturile de finala ale Cupei Campionilor Europeni, in 1983 ajunge in semifinala Cupei UEFA si se mai mandreste cu participarea la 14 editii ale Cupei UEFA si 4 ale Cupei Campionilor Europeni.